V hlavní roli – core!

CORE, CORE, CORE –  ve fitness i ve fyzio oborech, populární a hodně skloňované slovo.
Jenže co si pod tím představit?

CORE je anglicky střed, ale to nám samo o sobě taky nic moc neřekne.
Pojďme se na to tedy podívat a pochopit, proč je tak důležitý a chceme ho mít fit.

CORE tvoří 4 části:

1) svaly pánevního dna,

které nám podpírají všechny naše pánevní a břišní orgány, aby z nás spodem nevypadly ven (ano, pánevní dno jsou opravdu svaly – nejen ty „dírky“, a ano, pánevní dno mají i muži (když spousta si jich myslí, že je to jen dámská záležitost)

2) nejhlubší břišní sval transversus, 
je široký od žeber až po pánev a obepíná nás kolem dokolečka od páteře až po prostředek břicha. Je to veliký sval, který nám mimo jiné drží orgány, aby z nás nevypadly předem, dělá podporu páteři a co nás hodně zajímá – ON nám dělá ploché břicho a štíhlý pas (ano, pěkné břicho tedy vlastně začíná na zádech)
3) bránice,
náš hlavní nádechový sval, který nám odděluje hrudní a břišní dutinu. Když správně funguje, tak se nám s nádechem „stlačuje“ směrem dolů, masíruje nám vnitřní orgány, čímž zlepšuje jejich prokrvení a funkci a zároveň nám jakoby tlačí zevnitř na bederní část páteře a tím jí dělá podporu (ano, proto vzpěrači nebo třeba tenistky s heknutím zadržují dech, to je totiž zastabilizuje a v tu chvíli mohou vyvinout větší sílu)
4) multifidy,
malé svaly, které spojují jednotlivé obratle a „drží“ mezi nimi prostor, aby na obratle nebyl při pohybech moc veliký tlak, dělají stabilitu páteři (ano, když správně fungují, nehrozí nám výhřezy plotének, blokády páteře ani bolestivé spasmy okolních svalů)

A všechny tyto 4 části spolu komunikují, vzájemně se ovlivňují a když ideálně spolupracují vytváří nám základ pro všechny ostatní pohyby, záda nás nebolí a břicho pěkně vypadá.

Nejlépe se zapojují, když jsme pěkně napřímené a hlídáme si držení těla.
Je však jedno období, kdy ať se snažíme sebevíc, dostane CORE pěkný “záhul” –  a to je TĚHOTENSTVÍ.

No jen si to představte! Bránice se vlivem rostoucího bříška moc nehne, transversus je úplně vytahaný, multifidy dělají, co můžou, aby tu váhu a změnu těžiště nějak ustály a pánevní dno? No tak to tou vahou mimča dostává zabrat opravdu hodně … no a co teprve porodem!

Pak nás trápí vypouklé bříško, diastáza, bolesti zad, špatná funkce pánevního dna a jiné věci spojené s “rozhašeným” core.

Je potřeba po porodu tělu nechat čas na navrácení zpět (9měsíců těhotnělo a pak se cca 9měsíců vrací zpět, ale někdy problémy přetrvávají ještě mnoho let), můžeme mu i pomoct vhodným, jemným CORE cvičením, ale nevhodným (takovým tím klasickým) mu naopak můžeme pěkně zavařit.

O CVIČENÍ PO PORODU (i když už byl dávno) se můžete podívat v pondělí 1.11.2021 na webinář od Ivy Kredbové, která vám o něm poví více.
Autorka článku: Mgr. Iva Kredbová