Diastáza a jak na ni?

Ještě před pár lety byl pojem “diastáza” jako cizí slovo a maminky po porodu ani netušily, že nějaký rozestup břišních svalů vůbec existuje. Přitom právě porodnice by měly informovat novopečené maminky, o co se jedná a jak s rozestupem svalů pracovat. Kvůli nedostatku personálu v porodnicích však není na osvětu prostor, a tak převzali roli “informátora” ohledně důležitosti správného a zdravého cvičení po porodu různá fitness studia a fyzioterapeuti, kterých je však jako šafránu. Jsme hrdi na to, že MamiGYM je jedním z mála kvalitních  průvodců pro maminky po porodu, šíří osvětu ohledně vzniku diastázy a jak ji řešit, a pomáhá tak ženám navrátit své tělo po porodu do kondice.


Co to vlastně je diastáza? 

Diastáza je jednoduše rozestup břišní stěny, problém, který trápí především ženy po porodu, ale nevyhýbá se ani mužům. Následkem hormonálních změn v těhotenství dochází k rozvolňování vaziva. Pravá a levá část přímého břišního svalu se od sebe kvůli narůstajícímu objemu těhotenského bříška oddalují.
                                                                   Zdroj: www.zenysro.cz

Proč je diastáza nebezpečná?

Proč je ale diastáza tak nebezpečná? Při rozestupu břišní stěny dochází k přetěžování ostatních částí těla a z toho vznikají problémy se správnou funkcí pánevního dna, můžeme získat špatný dechový stereotyp a mohou nás trápit bolesti zad z důvodu oslabení svalů hlubokého stabilizačního systému. Dalším rizikem diastázy je vznik pupeční kýly, problémy s trávením nebo dokonce obtíže spojené s dalším těhotenstvím. Návrat k oblíbenému sportu bez současného řešení oslabených či rozestoupených břišních svalů může ohrozit vaše tělo.

Jak zjistím, že mám diastázu?

Vyšetřit se můžete i sama doma. V leže na zádech pokrčíte dolní končetiny a hmatáte v uvolněném stavu kousek nad pupíkem. Pak zvednete hlavu (podíváte se na pupík), prsty necháte na místě a pozorujete, co se děje pod nimi. Pokud je rozestup břišní dutiny výraznější, dochází v této poloze i k vyklenutí tohoto prostoru nahoru a vaše bříško vypadá jako stříška. Nejste si jistá, zdali máte diastázu? Poproste před lekcí naši lektorku o kontrolu.

Jaké jsou varianty diastázy?

1) Rozestup na šířku prstu: pří aktivací břišních svalů jsou prsty vytlačeny na povrch břišní stěny. Na pohled není patrná „stříška“ nad pupíkem při aktivaci přímého břišního svalu (případně vzniká měkká prohlubeň, která může být různě široká.)

2) Rozestup na dva až tři prsty: při zvedání hlavy však cítím, jak se k sobě svaly přibližují a vytlačují prsty ven z břišní stěny (nebo se o to zatím jen snaží).

3) Rozestup až na tři a více prstů:  v relaxovaném stavu se prsty proboří až hluboko do břišní stěny. Už při myšlence na zvednutí hlavy vyjede pod prsty měkká „stříška“ (případně měkká prohlubeň, která může být různě široká)

Poznámka: celkově je velmi důležité, jestli je maminka po porodu 8 týdnů nebo třeba 2 roky. Po delším časovém období se jedná o jiné posouzení, protože se nečeká žádná spontánní úprava stavu (jako třeba po 8 týdnech od porodu, kdy si tělo ještě spoustu věcí řeší “samo”).

Jak tedy vyzrát na diastázu?

Nejprve je potřeba obnovit přirozený dechový stereotyp (s rostoucí dělohou a s tím spojenou změnou nastavení těla nemůže bránice pracovat v plném rozsahu) a zároveň s tím aktivovat svaly pánevního dna. Provádí se cvičení, která stabilizují trup a svaly hlubokého stabilizačního systému. Je také důležité naučit se správně vstávat z lehu přes bok a zvedat dítě vhodným způsobem, abyste si neublížily. Pro získání správných dýchacích návyků a pro správné držení těla je důležitá kontrola odborníka. V MamiGYM můžete absolvovat desetitýdenní kurz poporodního cvičení MamiGYM Light nebo se domluvit na individuální konzultaci s fyzioterapeutkou každou středu dopoledne ve studiu MamiGYM.

Co nedělat?

Po porodu a při diastáze byste měly vyřadit ze svého cvičení sklapovačky, lehsedy, zkracovačky, různé druhy podsazování pánve a další podobné cviky, při kterých dochází k podsazování pánve, nahrbení bederní páteře a zkracování břišních svalů. Hluboké břišní svaly pro svou aktivaci potřebují prostor a správné nastavení těla.

Po porodu a ukončeném šestinedělí je vhodné se obrátit na fyzioterapeuta, který poradí, co a jak dělat, aby naše tělo správně fungovalo a nic nás nebolelo. U nás ve studiu se na vás těší každou středu dopoledne fyzioterapeutka Eva.


NÁŠ TIP: NEMÁTE ČAS ABSOLVOVAT 10-TÝDENNÍ KURZ POPORODNÍHO CVIČENÍ? PŘIHLAŠTE SE NA DOPOLEDNÍ WORKSHOP CVIČENÍ PO PORODU S IVOU KREDBOVOU! JIŽ 16.10.2021 VE STUDIU MAMIGYM